Skip to main content
Zoeken

Waarom en hoe hydrateert u uw huid?

Onze dagelijkse schoonheidsrituelen Neutrogena

De huid wordt gehydrateerd door water uit diepere huidlagen (transepidermaal water) en zweet. Verschillende factoren kunnen ervoor zorgen dat de hydratatie verminderd is. Veroudering, de omgeving, verontreiniging, tabak, herhaalde blootstelling aan de zon: al deze factoren tasten de huid dagelijks aan en ontregelen het hydratatiemechanisme.

Waarom de huid hydrateren?

Veroudering, de omgeving, verontreiniging, tabak, herhaalde blootstelling aan de zon: al deze factoren tasten de huid dagelijks aan en ontregelen het hydratatiemechanisme via:

Een zwakke hydrolipidenfilm: het vocht ontsnapt makkelijker

De hoornlaag, de eerste beschermlaag van de huid, heeft vitale functies die afhangen van een goede activiteit van de keratinocyten en van de goede kwaliteit van het intracellulair cement dat de cellen onderling verbindt met het huidoppervlak. Wanneer ze verzwakt is, breekt de huidbarrière en wordt de huid kwetsbaarder voor aanvallen van buitenaf. Dit heeft een rechtstreekse invloed op de keratinocyten, die de lipiden produceren ter hoogte van de opperhuid, maar ook op de fibroblasten die zorgen voor de synthese van de GAGs op niveau van de lederhuid.

Resultaat: de hydrolipidenfilm is verzwakt, de cellen van de opperhuid raken gedesorganiseerd, de huidbarrière verzwakt. Het onmerkbaar vochtverlies vergroot en de huid raakt gedehydrateerd.

Kom hier meer te weten over onze Hydro Boost-productreeks.

Een verzwakking van de NMF*

Onder invloed van aanvallen van buitenaf kan het natuurlijke hydratatiemechanisme ontregeld raken, de huid verliest meer vocht dan ze opvangt en de activiteit van de huidcellen vertraagt. De opperhuid kan het vocht niet meer vasthouden.

Om dit onevenwicht te verhelpen, moet het biologische hydratatiemechanisme worden versterkt. Dit gebeurt door een dagelijkse hydratatie van de huid met de bedoeling:

 • Vocht aan te trekken naar de opperhuid;
 • Het vast te houden door in te werken op de NMF*;
 • Te veel verdamping te vermijden.

* Natural Moisturizing Factor (Natuurlijke hydratatiefactor)

Hoe u uw handen juist verzorgt, komt u te weten in het hoofdstuk over droge handen.

Hoe de huid beter hydrateren?

Om uw huid te hydrateren en te vermijden dat ze uitdroogt, moeten een paar eenvoudige gewoonten worden gerespecteerd.

Het is goed om:

 • agressieve zepen te vermijden en warm water te beperken;
 • de huid met de handdoek eerder droog te deppen dan te wrijven;
 • dagelijks een hydraterende verzorging aan te brengen;
 • voor een mooie huid wordt ten slotte ook aangeraden om regelmatig te drinken, om het organisme dagelijks voldoende water te leveren.

Elk huidtype vereist een aangepaste hydratatie

De hydratatie moet aangepast zijn aan het huidtype, en de verzorging is verschillend voor een vette of een droge huid.

 • Gemengde en vette huid zijn van nature rijk aan talg en verkiezen lichte, vloeibare texturen die snel intrekken.
 • Eerder droge huid, waarvan de hydrolipidenfilm vaak verzwakt is, verkiest eerder rijke, romige crèmes.

Wat u ook zou kunnen interesseren: handverzorging.

3.1.nl_.uitgedroogde-huid.jpg

uitgedroogde huid Neutrogena

Droge of uitgedroogde huid?

Alle huidtypes krijgen te maken met dehydratatie. Hoewel een droge huid er het meest vatbaar voor is door een gebrek aan lipiden (vette elementen die het weefsel hydrateren en water vasthouden), kan ook een vette huid uitdrogen.

De belangrijkste vragen en antwoorden over onze producten vindt u hier in onze FAQ’s.

Hydratatiemechanismen

Vocht is onmisbaar voor de goede gezondheid van de huid.
Het volgt een welbepaald traject doorheen de verschillende huidlagen, circuleert via het bloed tot in de lederhuid, een soort reservoir, en gaat dan van de lederhuid naar de opperhuid om de hydratatie van de huid op peil te houden. De natuurlijke hydratatie van de huid is het resultaat van 3 biologische mechanismen met specifieke functies.

mecanisme_hydratation

Het vocht verspreidt zich regelmatig en continu van de lederhuid naar het huidoppervlak.

Ter hoogte van de lederhuid wordt het vocht opgevangen door het organisme dankzij polymeren, de glycoaminoglycanen (GAGs). Deze polymeren houden aanzienlijke hoeveelheden vocht vast en zorgen voor de turgescentie (verhoogde spanning) van de weefsels en de voortdurende hydratatie van de huid.

Vervolgens wordt het vastgehouden in de cellen van de opperhuid dankzij de NMF* (Natural Moisturizing Factor), samengesteld uit stoffen die aanwezig zijn in de corneocyten (cellen van de hoornlaag). Dankzij deze stoffen, die een soort van 'reservoirfunctie' hebben, kan de huid vocht vasthouden in het organisme en het hydratatieniveau aanhouden dat vereist is voor een goede werking. Ze werken als een soort spons om het vocht aan te trekken en vast te houden binnenin de corneocyten.

Ter hoogte van de hoornlaag ten slotte, verdampt het: dit noemen we het onmerkbare vochtverlies (de constante en onmerkbare verdamping van vocht ter hoogte van de buitenste huidlaag).

Aan het huidoppervlak wordt deze verdamping geregeld door de lipiden (vetten), die een soort cement vormen voor de corneocyten en samen met hen een barrière vormen tegen de doorlaatbaarheid van de huid (hydrolipidenfilm).

* Natural Moisturizing Factor

uitgedroogde huid Neutrogena

Droge of gedehydrateerde huid?

Wat is een gedehydrateerde huid?

We spreken over een gedehydrateerde huid wanneer het hydratatieniveau onder de minimumdrempel (10 %) ligt. Een gedehydrateerde huid heeft een gebrek aan vocht, is trekkerig en vertoont fijne dehydratatielijntjes. Ook de teint kan dof zijn. Dehydratatie is echter een tijdelijke toestand: eens het evenwicht hersteld is, kan de huid haar soepelheid en een normaal hydratatieniveau terugvinden.

Wat is een droge huid?

Een droge huid vertoont rimpeltjes, voelt op een pijnlijke manier trekkerig aan, vertoont een gebrek aan soepelheid en zorgt voor een oncomfortabel gevoel. Ze is kwetsbaarder en gevoeliger. In tegenstelling tot een gedehydrateerde huid heeft een droge huid een gebrek aan lipiden. De bovenste huidlagen moeten dus opnieuw worden gehydrateerd, maar ook een aanvulling van de lipiden is onontbeerlijk om het vocht te kunnen vasthouden in de hoornlaag.

Er bestaan twee types droge huid:

 • De droge huid met een reëel en ernstig gebrek aan vocht en lipiden, die een hydraterende verzorging vereist die specifiek is voor zeer droge en atopische huid.
 • Een droge, ruwe huid waarvan de hydratatie moet worden hersteld. Ze geeft minder talg af, ze is ruw en kan vervellen.

Wat u ook zou kunnen interesseren: handverzorging.